Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Bookfolding - Δείτε πόσο εύκολο είναι και φτιάξτε το δικό σας!

Bookfolding βέβαια ξέρετε τι είναι! Αποκλείεται να μην έχει πάρει το μάτι σας κάπου βιβλία διπλωμένα έτσι που οι σελίδες τους να σχηματίζουν λέξεις ή εικόνες. Έχουν γίνει αρκετά της μόδας τα τελευταία χρόνια- τόσο, που απλοί μαγαζάτορες που πουλάνε ότι πουλάει, πλέον δηλώνουν "καλλιτέχνες" στα πρωινάδικα.

Καλά μην νομίζετε ότι άρχισα να βλέπω πρωινάδικα - τα εγκεφαλικά μου κύταρα τα χρειάζομαι για πολλά χρόνια ακόμα- αλλά στον κόσμο της χειροτεχνίας αργά ή γρήγορα, όλα μαθαίνονται και κυκλοφορούν, ακόμα και τα λινκ από τα πρωινάδικα. Το τρομακτικό της υπόθεσης βέβαια, δεν ειναι ο κάθε ταλαίπωρος που δηλώνει ότι "ανακάλυψε το bookfolding" , αλλά οτι προφανώς τα πρωινάδικα έχουν τόση απήχηση που παίζουν και στο ιντερνετ - μήπως καταφέρουν και αποβλακώσουν και κανέναν το απόγευμα σε επανάληψη!! Μετά αναρωτιόμαστε πώς έχουμε γίνει έθνος προβάτων! Τέλος πάντων - πίσω στο θέμα μας!

Λοιπόν, το bookfolding δεν ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα φυσικά, ούτε κανένας από όλους αυτούς που διπλώνουν βιβλία, "ανακάλυψε" τίποτα καινούργιο! Είναι βασισμένο στην αρχαία Κινέζικη τεχνική του paper folding ή όπως την ξέρουμε σήμερα origami. Βέβαια τότε δεν λεγότανε έτσι, αφού αυτή η λέξη είναι σχετικά πρόσφατη (μόλις του 1800 μχ) και μάλιστα προέρχεται από την..... Γερμανία!

The Japanese word "Origami" itself is a compound of two smaller Japanese words: "ori" (root verb "oru"), meaning to fold, and "kami", meaning paper. Until recently, not all forms of paper folding were grouped under the word origami. Before that, paperfolding for play was known by a variety of names, including "orikata", "orisue", "orimono", "tatamigami" and others. Exactly why "origami" became the common name is not known; it has been suggested that the word was adopted in the kindergartens because the written characters were easier for young children to write. Another theory is that the word "origami" was a direct translation of the German word "Papierfalten", brought into Japan with the Kindergarten Movement around 1880.

Όχι , μην τρομάζετε - δεν θα σας ζαλίσω με την ιστορία του paper folding, αν και εγώ το ξέρετε ψοφάω για κάτι τέτοια! Σας έχω όμως ένα λινκ, για όσους από εσάς ενδιαφέρονται να την μάθουν! Γιατί τελικά,  η τεχνική του paper folding αναπτύχθηκε παράλληλα σε ανατολή και δύση, με κέντρα την Ιαπωνία και την Ισπανία,  για να φτάσει στην σημερινή μορφή της.

Εγώ origami δεν κάνω, όπως η φίλη μου η Χαρά, ούτε quilling όπως η απίθανη Anama , αλλά ξεκίνησα να διπλώνω το 2014, ως άσκηση υπομονής. Παλιότερα έφτιαχνα παζλ, αλλά όταν ανακάλυψα το bookfolding, βρήκα νέα ασχολία. Γενικά είμαι ανεμοστρόβιλος, οπότε στη ζωή μου χρησιμοποιώ κάποιες δημιουργικές ασχολίες, ως ασκήσεις πειθαρχίας,  αυτο-συγκέντρωσης και "μηχανικής" απασχόλησης.  Τότε δεν ήξερα ότι το bookfolding θα είχε τόση απήχηση και θα δίπλωνα δεκάδες βιβλία σε δύο χρόνια! Αλλά να που έγινε και μερικά από αυτά, μπορείτε να δείτε εδώ .

Μάλιστα πρόπερσι τα Χριστούγεννα, έμαθα και την κόρη μου να διπλώνει (9 χρονών), για να βγάλει το Χριστουγεννιάτικο χαρτζιλίκι της, να  μάθει την αξία της δουλειάς, αλλά και τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν τα χρήματα που έπαιρνε ως δώρα και ξόδευε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Σήμερα υπάρχουν δύο απλές μέθοδοι για να φτιάξετε τα δικά σας folded books. Η μία είναι εκτυπώνοντας την εικόνα (ή την λέξη), που θέλετε να εμφανιστεί στο βιβλίο σας. Ένα πολύ κατατοπιστικό tutorial θα βρείτε εδώ . Η μέθοδος αυτή είναι γρήγορη και εύκολη, και αν αυτό που θέλετε, είναι να φτιάξετε διακόσμηση για το σπίτι σας ή κανένα δώρο για τους φίλους σας, σας τη συνιστώ. Δεν είναι τρομερά ακριβής - δηλ το αποτέλεσμα "χορεύει" λίγο - αλλά πιστέψτε με κανένας δεν θα το καταλάβει .

Η δεύτερη μέθοδος, δεν είναι στην πραγματικότητα διαφορετική,  από την από πάνω, απλά έχει αρκετά παραπάνω βήματα. Γι αυτό και παράγει πολύ πιο ακριβή folds, αλλά θέλει επιεικώς την τριπλάσια και βάλε ώρα μόνο για το πατρόν. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αφού θα βρείτε ένα πολύ καλό tutorial εδώ , που εξηγεί πώς γίνεται να φτάσετε από την απλή εικόνα της προηγούμενης μεθόδου σε ένα πατρόν με ακριβείς μετρήσεις. Το μόνο που θα προσθέσω, είναι ότι στο τέλος θα χρειαστεί ένα ρετουσάρισμα για να ειναι το πατρόν σας σίγουρα καλό, αφού όσο και να προσπαθήσετε να φτιάξετε τις καμπύλες στον υπολογιστή, τα pixels είναι pixels! Αφού το σιγουρέψετε ότι το πατρόν είναι καλό, ξεκινάτε το μαρκάρισμα του βιβλίου που επιλέξατε και στην συνέχεια το δίπλωμα σελίδα σελίδα. Αυτή είναι η μέθοδος που χρησιμοποιώ εγώ και δίνει πολύ ακριβείς μετρήσεις. Είναι λίγο μπελαλίδικη, αλλά νομίζω ότι η τελική διαφορά δικαιώνει τον έξτρα κόπο.

Όμως μην σας πιάνει το άγχος. Μπορείτε να παραλείψετε όλη την διαδικασία της κατασκευής του πατρόν,  να αγοράσετε κάποιο έτοιμο και εσείς απλά να διπλώσετε το βιβλίο της επιλογής σας.  Όταν αγοράζετε πατρόν καλό είναι να προσέχετε τα εξής:

1. Φυσικά να είναι πατρόν και όχι μια απλή εκτύπωση όπως αυτή που είδατε στο πρώτο tutorial (ω ναι υπάρχουν και αυτά δυστυχώς)
2. Προσέξτε το πατρόν που θα βρείτε, για τι βιβλίο είναι φτιαγμένο. Θα τσεκάρετε το ύψος του βιβλίου και τον αριθμό των σελίδων που χρειάζεται.
3. Όσο πιο πολλές διπλώσεις έχει ένα πατρόν, τόσο πιο ευανάγνωστο είναι. Τα μικρά πατρόν να ξέρετε μην τα προτιμάτε. Για να γλυτώσετε λίγη δουλειά, θα χάσετε όλη την υπόλοιπη που κάνατε!

Μπορείτε να βρείτε αρκετά πατρόν στο ETSY (λατινικό αλφάβητο), αλλά και στο scrapsnpieces.gr φτιαγμένα μάλιστα από τα χεράκια μου.  Πέρσι κάποια στιγμή σας είχα φτιάξει και ένα μικρό βίντεο για το πώς διαβάζουμε ένα πατρόν, το οποίο θα βρείτε εδώ



Όταν διαλέγετε βιβλίο:
1. Προσέξτε οι σελίδες του να είναι "ομοιόμορφες" - δηλ να μην έχει διαφορετικό χαρτί πχ στις φωτογραφίες - όπως έχουν κάποια επιστημονικά βιβλία ή εγκυκλοπαίδειες, γιατί κινδυνεύετε να σας βγει πουά ή ριγέ αυτό που θα φτιάξετε!
2. Προσέξτε την ράχη του βιβλίου να είναι καλά κολλημένη και πολύ δυνατή, γιατί αν δεν είναι, θα φτάσετε στο τέλος , μόνο για να ανακαλύψετε ότι το βιβλίο σας διαλύεται!
3. Το χαρτί του βιβλίου να μην είναι εύθραυστο - δηλ μην προτιμάτε βιβλία αντίκες - γιατί κινδυνεύουν να μην αντέξουν τη δίπλωση.

Για όποιον θέλει να κάνει μια δοκιμή, στο scrapsnpieces.gr, στην κατηγορία bookfolding, θα βρείτε και ένα free pattern, για να φτιάξετε το βιβλίο της φωτογραφίας. Θα χρειαστείτε βιβλίο ύψους 18 cm τουλάχιστον, που να έχει το λιγότερο 185 σελίδες, δηλαδή 96 φύλλα! Κάντε λογαριασμό στο site (αν δεν εχετε ήδη) και χρησιμοποιήστε τον κωδικό SNPFBF2016 στο checkout, για να κατεβάσετε το πατρον δωρεάν!


Αν βαριέστε να διπλώσετε και θέλετε να σας φτιάξω εγώ το βιβλιο σας, δείτε εδώ και παραγγείλτε την λέξη που θέλετε εσείς!

Καλά διπλώματα



4 σχόλια:

  1. Μυρτώ μου,ένα από τα καλύτερα μαθήματα που έχω κάνει είναι το bookfolding.Πραγματικά ενθουσιάστηκα και το λάτρεψα.'Ολα μου τα πατρον τα έχω πάρει από σένα και δεν με απογοήτευσε κανένα.Αντιθέτως ήταν όλα εξαιρετικά.Πόσα ευχαριστώ να σου πω!'Ισχύουν όλα τα παραπάνω που αναφέρεις.Το συστήνω ανεπιφύλακτα ακόμα και γι' αυτούς που δεν διαθέτουν υπομονή.Κ μόνο που βλέπεις ένα παλιό βιβλίο να παίρνει άλλη μορφή στα χέρια σου δίχως να καταστρέφεται αυτό λέει πολλά.Σ'ευχαριστώ πολύ δασκάλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστούμε πολύ για τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες!! Από καιρό ήθελα να φτιάξω ένα, ήρθε η ώρα να το δοκομάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωωω, μόλις τώρα είδα την αναφορά σου Μυρτώ. Ευχαριστώ πολύ για το shout out και για όλα όσα προσφέρεις τόσο απλόχερα στον χώρο της χειροτεχνίας και της τέχνης. Εισαι Θεά! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σας είδα το βίντεο και θέλω να δοκιμάσω να το κάνω μόνη Μου το free pattern της φωτογραφίας αλλά δεν το βρίσκω μπορείτε να με καθοδηγησετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή