Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Φτιάχνω χειροποίητο - Πώς κοστολογώ τις δημιουργίες μου? Μέρος 2

Τα γενικά έξοδα μιας επιχείρησης χειροποίητου, είναι  το πιο δύσκολα υπολογίσιμο κόστος. Σε αυτό θα γίνετε πιο ακριβείς όσο περνάει ο καιρός. Εδώ μετράμε όλα τα υπόλοιπα , εκτός από τα υλικά και την εργασία. Για να σας δώσω μια ιδέα, εδώ μπαίνει το ενοίκιο του studio σας, η κάρτα απεριορίστων διαδρομών που χρειάζεστε για να πηγαίνετε, ο φόρος που σας αναλογεί, το ρεύμα σας, η συσκευασία σας, οι business cards που μοιράζετε, το internet , ο λογιστής ακόμα και η κόλλες ή  τα νήματα που δεν είναι μετρήσιμα ανά τεμάχιο- με λίγα λόγια τα πάντα που χρειάζεται να πληρώσετε για να "τρέξει" η επιχείρησή σας. Τα κόστη αυτά θα τα υπολογίσετε σίγουρα καλύτερα μετά το πρώτο έτος, αλλά μην ξεχνάτε να γράφετε τα πάντα, αφού ο υπολογισμός των γενικών εξόδων θα είναι μια μόνιμη διαδικασία, σε όλη την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Τώρα που ξεκινάτε, κάντε μια λίστα με ότι νομίζετε ότι πληρώνετε ή θα πληρώσετε στην πορεία , ας πούμε για τον πρώτο μήνα, και επιμερίστε το όχι σε αυτά που προσδοκάτε να πουλήσετε (γιατί στην αρχή δεν θα έχετε σταθερές πωλήσεις), αλλά σε αυτά που θα φτιάξετε.


Αφού, λοιπόν έχετε μαζέψει όλα σας τα κόστη, ήρθε η ώρα να υπολογίσετε πόσο πραγματικά κοστίζει το κάθε κομμάτι από αυτά που φτιάχνετε. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά έτοιμα spreadsheets, αλλά μπορεί να φτιάξετε και το δικό σας! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε όλα τα κόστη που μετρήσατε μέχρι τώρα. Αυτό θα σας βγάλει το κόστος του κάθε τεμαχίου, από αυτά που φτιάχνετε.

Ας πάμε σε ένα παράδειγμα, για να το καταλάβουμε λίγο καλύτερα. Εγώ όταν φτιάχνω ένα βιβλιο, υπολογίζω τα εξής

* Κόστος υλικών ας πούμε 20 ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει το χαρτί, τα εξώφυλλα, το δέρμα, την τέλα - ότι χρησιμοποίησα δηλαδή για να το κατασκευάσω.

* Κόστος εργασίας πχ 5 ώρες x 12 ευρώ = 60 ευρώ. Είναι οι ώρες που ασχολήθηκα μαζί του.

* Γενικά έξοδα. Ας πούμε ότι τα γενικά μου έξοδα, υπολογίζοντας ότι σας είπα παραπάνω είναι περίπου 3000 ευρώ το χρόνο. Ας υποθέσουμε ότι πέρσι πούλησα 100 βιβλία και τα χρήματα που μάζεψα ήταν 20.000 ευρώ (μην τρομάζετε με τα νούμερα - αν κάνετε σωστούς υπολογισμούς, θα εκπλαγείτε με το πόσα έξοδα έχει τελικά το χόμπι σας ). Τα γενικά έξοδα μου μπορώ να τα υπολογίσω είτε διαιρώντας το 3000 /100, που μας κάνει 30 ευρώ / τεμάχιο ή ως ποσοστό του τζίρου μου, δηλ των 20.000, οπότε μας κάνει 15%.  Όπως σας είπα και παραπάνω, μέχρι να αποκτήσετε στατιστικά στοιχεία, το νούμερο αυτό θα το υπολογίζετε όχι με βάση το πόσα πουλήσατε, αλλά με βάση το πόσα φτιάξατε.

Το κόστος λοιπόν του βιβλίου μου είναι

Υλικά + Εργασία + Γενικά Έξοδα = Κόστος
20 ευρώ + 60 ευρώ + 30 ευρώ = 110 ευρώ

Τρομακτικό ε? Οι 5 ωρίτσες που περάσατε στην αγαπημένη σας ασχολία, δεν κοστίζει μόνο ένα εικοσάρικο, που δώσατε για τα υλικά σας, όπως πολλοί χειροτέχνες υπολογίζουν, αλλά 110 ολόκληρα ευρώ! Και ακόμα δεν έχετε κερδίσει τίποτα απολύτως,  για να μπορέσετε να αγοράσετε υλικά για το επόμενο 5ωρο δημιούργημα σας!

Μείνετε συντονισμένοι και στην επόμενη ανάρτηση, θα μιλήσουμε για το κέρδος σας και πώς πρέπει να το υπολογίσετε και να το διεκδικήσετε!



Πατώντας πάνω στις ετικέτες "φτιάχνω χειροποίητο " και " πουλάω χειροποίητο", που βρίσκονται ακριβώς από κάτω, μπορείτε να δείτε όλα τα ποστ της σειράς αυτής

11 σχόλια:

  1. Αμα σου πω οτι το εχω υπολογισει,επαθα σοκ! Ευχαριστουμε για την βοηθεια! Περιμενω το επομενο με αγωνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εισαι απιστευτη!!!!!!!!! Η καλυτερη φραση που ακομα γελαω Και ακόμα δεν έχετε κερδίσει τίποτα απολύτως!!
    ΕΙΣΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΑΣΚΑΛΑ EVER!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε Μυρτώ για τις πληροφορίες κ την σωστή καθοδήγηση.Ανυπομονώ κ γω για την επόμενη σου ανάρτηση.
    Να 'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολυ χρησιμα οσα γραφετε..αποτελει σιγουρα μεγαλο προβλημα η κοστολογηση των χειροποιητων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω Μυρτώ ότι θα σταματήσω να τα διαβάζω γιατί με έχει πιάσει τρόμος. ...χααααχαχα πολύ καλή ανάλυση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέλεια, επαγγελματική ανάλυση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πραγματι αληθεια. Τι να κανουμε ομως. Αυτες οι πεντε ωρες μας δινουν ζωη για τον υπολοιπο μηνα μας . Οποτε ειτε πληρωθεις ειτε οχι ευτυχισμενος-η εισαι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστό αυτό. Για κάποιον που αγαπάει τη χειροτεχνία, η κάθε δημιουργία του δίνει ζωή. Η συγκεκριμένη ανάλυση δεν απευθύνεται όμως σε άτομα που δημιουργούν για τη χαρά της δημιουργίας, αλλά σε άτομα που αποφάσισαν να βιοποριστούν από αυτό. Και αυτό σημαίνει πληρώνω λογαριασμούς, στέλνω τα παιδιά μου αγγλικά, ψωνίζω για φαγητό κλπ. Οπότε πρέπει να πληρωθείς για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις.

      Διαγραφή
  8. Ευχαριστουμε πολυ τελεια αναλυση!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστούμε.
    Θα μπορούσα να ρωτήσω πάνω στην κοστολόγηση που αναφέρατε (20€);
    ..
    Πόσο χρεώνονται τα υλικά ενός κοσμήματος;
    Αν,για παράδειγμα, φτιάχνουμε βραχιόλι πώς χρεώνουμε τις χάντρες;
    Έχουμε χρησιμοποιήσει από ένα σακουλάκι πέρλες και ένα άλλο σακουλάκι με αχάτη αξίας 8 κ 1,5€ αντίστοιχα. Ωστόσο, δεν έχουμε καταναλώσει όλα τα τμχ .
    Πώς τα υπολογίζουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή