Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Φτιάχνω χειροποίητο. Μπορώ να ζήσω από αυτό?

Πολύς λόγος γίνεται γύρω από το χειροποίητο τον τελευταίο χρόνο. Λίγο η κρίση, λίγο το λειψό εισόδημα, λίγο ότι ξανά- ανακαλύψαμε ότι πιάνουν τα χέρια μας, ε, είναι και της μόδας, ξαφνικά γεμίσαμε γύρω μας ανθρώπους που πουλάνε χειροποίητα.

Χειροποίητα όλων των ειδών - αφού είμαστε και πολυτάλαντος λαός - από γλυκό κυδώνι και φυτικά σαπουνάκια, μέχρι κόσμημα,  ξυλοκατασκευές και βιβλία (χαχα αν δεν παινέψεις το σπίτι σου.....)

Στην αγορά θα βρείτε τα πάντα, λοιπόν, όπως ξέρουμε πια όλοι -όλοι εκτός από το κράτος μας που ακόμα εθελοτυφλεί και δεν έχει νομικό πλαίσιο. Από το πολύ φθηνό , μέχρι το πανάκριβο, από το πολύ κακοφτιαγμένο, μέχρι αντικείμενα πραγματικής τέχνης.

Οι περισσότεροι ξεκινάνε μετά από ένα "σπρώξιμο" που συνήθως προέρχεται  από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Κάποια μαμά, θεία κλπ αρχίζει να βάζει το ζουζούνι στο μυαλό μας. "Πανέμορφα είναι αυτά που φτιάχνεις! Γιατί δεν τα πουλάς? από άλλες βλακείες που κυκλοφορούν......"

Έτσι συνήθως ξεκινάμε τις πωλήσεις σε φίλους και γνωστούς. Πολλές φορές το εγχείρημα μετά από λίγο καιρό σταματάει, αφού εξαντληθεί η "αγορά" των οικογενειακού μας κύκλου. Μερικές φορές, όμως, δείχνει ότι πιθανόν θα μπορούσε και να μας στηρίξει οικονομικά. Γιατί μη μου πείτε ότι αυτό δεν είναι το όνειρο όλων μας? Να κάνουμε αυτό που μας αρέσει και να μπορούμε να ζήσουμε και από αυτό!

Πριν ασχοληθώ με το χειροποίητο, είχα ενστερνιστεί εντελώς αυτό που μου είχε πει μια μεγαλύτερη σε ηλικία scrapbooker. "Από crafting δεν έβγαλε λεφτά ποτέ κανένας." Και κόντεψα να μείνω εκεί. Και να μην δοκιμάσω ποτέ.

Όμως δεν είναι αλήθεια να το ξέρετε. Σας το λέω εκ πείρας. Απλά θέλει πολύ δουλειά. Πολύ πολύ πολύ δουλειά. Και υπομονή και επιμονή. Και πολλά διαφορετικά skills εκτός από την τέχνη σας. Γιατί πρέπει να ασχοληθείτε με όλα. Τη διαφήμιση, τη συσκευασία, τα κοινωνικά δίκτυα, τα κανάλια πωλήσεων, τα οικονομικά, τα φορολογικά....... απλά τα πάντα! Καιιι να σας μένει καιρός να δημιουργείτε και να εξελίσσετε την τέχνη σας. Να μαθαίνετε καινούργιες τεχνικές και να σκέφτεστε νέες ιδέες! Και φυσικά να δημιουργείτε. Να φτιάχνετε συνέχεια καινούργια κομμάτια.

Επειδή όλο και περισσότερες με ρωτάτε τα τι και πώς του craft bussiness, σκέφτηκα να σας κάνω μια σειρά από σύντομα άρθρα, που μπορεί να σας βοηθήσουν στην καινούργια σας καριέρα. Δεν είμαι expert φυσικά, αλλά έχω περάσει από όλα αυτά τα στάδια, και πλέον δηλώνω "working artist" , οπότε θα σας μιλήσω από την εμπειρία μου.

Αν θέλετε να προτείνετε κάποιο θέμα που σας απασχολεί, γράψτε το στα σχόλια και εγώ θα κάνω το καλύτερο να σας το απαντήσω.









Πατώντας πάνω στις ετικέτες "φτιάχνω χειροποίητο " και " πουλάω χειροποίητο", που βρίσκονται ακριβώς από κάτω, μπορείτε να δείτε όλα τα ποστ της σειράς αυτής

5 σχόλια:

  1. Διαφέρει το χειροποίητο πάντως ανάλογα τον κατασκευαστή, την τσαπατσουλιά ή όχι και τέλος τα υλικά. Που πας χωρίς καλά υλικά; Εγώ βρίσκω μεγάλο ατού το να εχει κάποιος τις κοινωνικές δεξιότητες να το προωθήσει διακριτικά χωρίς να βομβαρδίζει τον περίγυρο. Αλλά άντε και το έφτιαξες, πως το προωθείς; Άλλο ο δημιουργός, άλλο ο μαρκετίστας, άλλο ο υπομονετικός πωλητής που θα κάτσει να το καταχωρήσει στα κανάλια πωλήσεων και δε θα εγκαταλείψει στη πρώτη αποτυχία... Αυτά δεν είναι ούτε οφείλουν να είναι αλληλένδετα.
    Καλή συνέχεια στις δημιουργίες σου Μυρτώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις πολυ δίκιο σε ολα. Το πρώτο σκέλος της απάντησης σου ειναι το επόμενο μου ποστ, όποτε τα λέμε εκει. Όσον αφορά το δεύτερο, θα διαφωνήσω. Ο μόνος τρόπος να εισαι εξειδικευμένος στον τομέα σου ειναι ή να εισαι μεγαλοστέλεχος ή δημόσιος υπάλληλος. Ένας απλός υπάλληλος συνήθως κανει πολλές διαφορετικες δουλειές. Στον τομέα σου πχ ειναι και λιγο αναλυτής, και λιγο προγραμματιςτης, θα μιλήσει και με τον πελάτη να παρει requirements, θα εχει και managerial skills για να δουλέψει η ομάδα του, αλλά και πολλα αλλά που δεν ειναι επι του παρόντος. Οι μικρομεσαίοι, μικροί και πολλοί μικροί, ωφειλούν να τα ξερουν ολα, γιατι πολυ απλά πρεπει να τα κανουν ολα μόνοι τους. Αλλιώς δεν μπορούν να επιβιώσουν.

      Διαγραφή
  2. Εχεις απόλυτο δίκιο σ αυτα που γράφεις!! Το δυσκολο κομμάτι ειναι το φορολογικό που μας εχουν τσακισει. Τολμας να κανεις εναρξη με εισόδημα 150-200ευρω το μηνα και αυτο τα καλοκαιρια;
    Μυρτώ ωραιο το άρθρο σου και ευχαριστουμε που βρηκες το χρόνο να μας γράψεις. Θα μου άρεσε να διαβασω τα βηματα σου. Ισως να βρω τροπο ν αυξησω την πελατεια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ καλη η ιδεα σου για αυτα τα αρθρα! Μολις χθες μιλουσα με την αδελφη μου που ως εδω κ 5 χρονια ανεργη μητερα αρχισε να προσπαθει να κανει το χομπυ επαγγελμα αλλα δισταζει στο "παρανομο" κ θελει να ειναι "ενταξη" . Κοιταει να ανοιξει etsy αλλα πολλα δεν της ειναι ξεκαθαρα. Ισως ενας μπουσουλας κ συμβουλη για αυτου του ειδους τις πλατφορμες να βοηθουσε αυτες που το προσπαθουν.
    Τα φιλια μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οπως καταλαβαίνεις λίγο πολύ οι περισσοτεροι κολαμε στο "νομιμο" , οι συμβουλή αυτων που έκαναν "έναρξη" λένε 'μη'.
    Περιμένω ανυπόμονα τα επόμενα άρθρα σου.
    Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή