Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Art Journaling 101- Χρώματα

Χρώματα

Τα περισσότερα είδη χρωμάτων - εκτός από τα craft paints- έχουν διαβαθμίσεις: Artist's grade και student grade. Η διαφορά είναι στα pigments (το υλικό δηλαδή που χρησιμοποιείται για να δώσει το χρώμα), που είναι πολύ κατώτερο στα student's grade. Επενδύοντας σε ακριβότερα χρώματα (artist's grade), στην πραγματικότητα κάνετε οικονομία, αφού σας χρειάζεται πολύ λιγότερο χρώμα για να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Τα craft paints δεν τα συστήνω γιατί είναι δύσκολα στις μίξεις τους, και ποτέ δεν ξέρεις τι έχουν μέσα. Θα με ρωτήσετε " είναι όλα τα χρώματα σου artist's grade?" Θα σας απαντήσω "όχι". Αλλά τα χρώματα που κάνουν την διαφορά, είναι. Θα σας βάλω τη λίστα μου στο τέλος του post.

Τα ακρυλικά, είναι κάτι που σίγουρα θα χρησιμοποιήσετε και σε χαρτί και σε διάφορες άλλες επιφάνειες (ξύλο, ύφασμα κλπ κλπ) και υπάρχουν και διάφανα και opaque. Από υδατοδιαλυτά , η ακουαρέλα και τα guache. Η ακουαρέλα είναι εύκολη, πέφτει ωραία σε layers, είναι διάφανη, δουλεύεται εύκολα σε wet on wet, γενικά είναι πολύ ευέλικτη. Τα gouache είναι opaque, αλλά μπορούν να αναμειχθούν με νερό για να δημιουργήσουν watercolor effects.

Ξεκινήστε, λοιπόν, να συλλέγετε μια κάποια παλέτα από χρώματα που σας ταιριάζουν. Μου αρέσουν και τα διάφανα και τα opaque και τα χρησιμοποιώ όλα ανάλογα με το τι θέλω να φτιάξω. Είπαμε the sky is the limit, εφόσον ξέρεις τις ιδιότητες του κάθε μέσου που χρησιμοποιείς.

Η δική μου βασική παλέτα είναι η εξής:

Burnt Sienna
Hansa Yellow
Yellow Oxide
Azo Red
Quinacrodone Magenta
Dioxazine Purple
Pthalo Green
Ultramarine Blue
Cerulean Blue
Payne's Gray
Titanium White

Ψάξτε να βρείτε την παλέτα που δουλεύει για εσάς. Σε επόμενο tutorial, θα εξηγήσουμε τις μίξεις των χρωμάτων, και πώς να τα δημιουργήσετε από μερικά βασικά χρώματα.


5 σχόλια:

  1. Παρα παρα πολύ χρήσιμη η ανάλυση, Μυρτώ! Ευχαριστώ πολύ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι επειδή εγώ είμαι απο τις γκρινιάρες για το κόστος των ακρυλικών και η Μυρτώ προσπαθούσε να με πείσει για το ότι "η φθήνεια τρώει τον παρά" όπως έλεγε κι η γιαγιά μου, θα πρέπει να παραδεχτώ δημοσίως: Η Μυρτώ έχει δίκιο!!! Το gesso της Golden είναι α-π-ί-σ-τ-ε-υ-τ-ο!!!! αφού σας λέω ότι πάω παίρνω το journal μου και μόνο "gessono" χαχαχα και τα χρώματα τα τελευταία που πήρα της liquitex είναι τέλεια! τα λεφτά που θα βρω δεν ξέρω αλλά κατά τ' άλλααααα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΥΓ επίσης κάτι καταπληκτικά Americana χρώματα τα ερωτεύτηκα κι αυτά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή