Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Bookfolding - Δείτε πόσο εύκολο είναι και φτιάξτε το δικό σας!

Bookfolding βέβαια ξέρετε τι είναι! Αποκλείεται να μην έχει πάρει το μάτι σας κάπου βιβλία διπλωμένα έτσι που οι σελίδες τους να σχηματίζουν λέξεις ή εικόνες. Έχουν γίνει αρκετά της μόδας τα τελευταία χρόνια- τόσο, που απλοί μαγαζάτορες που πουλάνε ότι πουλάει, πλέον δηλώνουν "καλλιτέχνες" στα πρωινάδικα.

Καλά μην νομίζετε ότι άρχισα να βλέπω πρωινάδικα - τα εγκεφαλικά μου κύταρα τα χρειάζομαι για πολλά χρόνια ακόμα- αλλά στον κόσμο της χειροτεχνίας αργά ή γρήγορα, όλα μαθαίνονται και κυκλοφορούν, ακόμα και τα λινκ από τα πρωινάδικα. Το τρομακτικό της υπόθεσης βέβαια, δεν ειναι ο κάθε ταλαίπωρος που δηλώνει ότι "ανακάλυψε το bookfolding" , αλλά οτι προφανώς τα πρωινάδικα έχουν τόση απήχηση που παίζουν και στο ιντερνετ - μήπως καταφέρουν και αποβλακώσουν και κανέναν το απόγευμα σε επανάληψη!! Μετά αναρωτιόμαστε πώς έχουμε γίνει έθνος προβάτων! Τέλος πάντων - πίσω στο θέμα μας!

Λοιπόν, το bookfolding δεν ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα φυσικά, ούτε κανένας από όλους αυτούς που διπλώνουν βιβλία, "ανακάλυψε" τίποτα καινούργιο! Είναι βασισμένο στην αρχαία Κινέζικη τεχνική του paper folding ή όπως την ξέρουμε σήμερα origami. Βέβαια τότε δεν λεγότανε έτσι, αφού αυτή η λέξη είναι σχετικά πρόσφατη (μόλις του 1800 μχ) και μάλιστα προέρχεται από την..... Γερμανία!

The Japanese word "Origami" itself is a compound of two smaller Japanese words: "ori" (root verb "oru"), meaning to fold, and "kami", meaning paper. Until recently, not all forms of paper folding were grouped under the word origami. Before that, paperfolding for play was known by a variety of names, including "orikata", "orisue", "orimono", "tatamigami" and others. Exactly why "origami" became the common name is not known; it has been suggested that the word was adopted in the kindergartens because the written characters were easier for young children to write. Another theory is that the word "origami" was a direct translation of the German word "Papierfalten", brought into Japan with the Kindergarten Movement around 1880.

Όχι , μην τρομάζετε - δεν θα σας ζαλίσω με την ιστορία του paper folding, αν και εγώ το ξέρετε ψοφάω για κάτι τέτοια! Σας έχω όμως ένα λινκ, για όσους από εσάς ενδιαφέρονται να την μάθουν! Γιατί τελικά,  η τεχνική του paper folding αναπτύχθηκε παράλληλα σε ανατολή και δύση, με κέντρα την Ιαπωνία και την Ισπανία,  για να φτάσει στην σημερινή μορφή της.

Εγώ origami δεν κάνω, όπως η φίλη μου η Χαρά, ούτε quilling όπως η απίθανη Anama , αλλά ξεκίνησα να διπλώνω το 2014, ως άσκηση υπομονής. Παλιότερα έφτιαχνα παζλ, αλλά όταν ανακάλυψα το bookfolding, βρήκα νέα ασχολία. Γενικά είμαι ανεμοστρόβιλος, οπότε στη ζωή μου χρησιμοποιώ κάποιες δημιουργικές ασχολίες, ως ασκήσεις πειθαρχίας,  αυτο-συγκέντρωσης και "μηχανικής" απασχόλησης.  Τότε δεν ήξερα ότι το bookfolding θα είχε τόση απήχηση και θα δίπλωνα δεκάδες βιβλία σε δύο χρόνια! Αλλά να που έγινε και μερικά από αυτά, μπορείτε να δείτε εδώ .

Μάλιστα πρόπερσι τα Χριστούγεννα, έμαθα και την κόρη μου να διπλώνει (9 χρονών), για να βγάλει το Χριστουγεννιάτικο χαρτζιλίκι της, να  μάθει την αξία της δουλειάς, αλλά και τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν τα χρήματα που έπαιρνε ως δώρα και ξόδευε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Σήμερα υπάρχουν δύο απλές μέθοδοι για να φτιάξετε τα δικά σας folded books. Η μία είναι εκτυπώνοντας την εικόνα (ή την λέξη), που θέλετε να εμφανιστεί στο βιβλίο σας. Ένα πολύ κατατοπιστικό tutorial θα βρείτε εδώ . Η μέθοδος αυτή είναι γρήγορη και εύκολη, και αν αυτό που θέλετε, είναι να φτιάξετε διακόσμηση για το σπίτι σας ή κανένα δώρο για τους φίλους σας, σας τη συνιστώ. Δεν είναι τρομερά ακριβής - δηλ το αποτέλεσμα "χορεύει" λίγο - αλλά πιστέψτε με κανένας δεν θα το καταλάβει .

Η δεύτερη μέθοδος, δεν είναι στην πραγματικότητα διαφορετική,  από την από πάνω, απλά έχει αρκετά παραπάνω βήματα. Γι αυτό και παράγει πολύ πιο ακριβή folds, αλλά θέλει επιεικώς την τριπλάσια και βάλε ώρα μόνο για το πατρόν. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αφού θα βρείτε ένα πολύ καλό tutorial εδώ , που εξηγεί πώς γίνεται να φτάσετε από την απλή εικόνα της προηγούμενης μεθόδου σε ένα πατρόν με ακριβείς μετρήσεις. Το μόνο που θα προσθέσω, είναι ότι στο τέλος θα χρειαστεί ένα ρετουσάρισμα για να ειναι το πατρόν σας σίγουρα καλό, αφού όσο και να προσπαθήσετε να φτιάξετε τις καμπύλες στον υπολογιστή, τα pixels είναι pixels! Αφού το σιγουρέψετε ότι το πατρόν είναι καλό, ξεκινάτε το μαρκάρισμα του βιβλίου που επιλέξατε και στην συνέχεια το δίπλωμα σελίδα σελίδα. Αυτή είναι η μέθοδος που χρησιμοποιώ εγώ και δίνει πολύ ακριβείς μετρήσεις. Είναι λίγο μπελαλίδικη, αλλά νομίζω ότι η τελική διαφορά δικαιώνει τον έξτρα κόπο.

Όμως μην σας πιάνει το άγχος. Μπορείτε να παραλείψετε όλη την διαδικασία της κατασκευής του πατρόν,  να αγοράσετε κάποιο έτοιμο και εσείς απλά να διπλώσετε το βιβλίο της επιλογής σας.  Όταν αγοράζετε πατρόν καλό είναι να προσέχετε τα εξής:

1. Φυσικά να είναι πατρόν και όχι μια απλή εκτύπωση όπως αυτή που είδατε στο πρώτο tutorial (ω ναι υπάρχουν και αυτά δυστυχώς)
2. Προσέξτε το πατρόν που θα βρείτε, για τι βιβλίο είναι φτιαγμένο. Θα τσεκάρετε το ύψος του βιβλίου και τον αριθμό των σελίδων που χρειάζεται.
3. Όσο πιο πολλές διπλώσεις έχει ένα πατρόν, τόσο πιο ευανάγνωστο είναι. Τα μικρά πατρόν να ξέρετε μην τα προτιμάτε. Για να γλυτώσετε λίγη δουλειά, θα χάσετε όλη την υπόλοιπη που κάνατε!

Μπορείτε να βρείτε αρκετά πατρόν στο ETSY (λατινικό αλφάβητο), αλλά και στο scrapsnpieces.gr φτιαγμένα μάλιστα από τα χεράκια μου.  Πέρσι κάποια στιγμή σας είχα φτιάξει και ένα μικρό βίντεο για το πώς διαβάζουμε ένα πατρόν, το οποίο θα βρείτε εδώ



Όταν διαλέγετε βιβλίο:
1. Προσέξτε οι σελίδες του να είναι "ομοιόμορφες" - δηλ να μην έχει διαφορετικό χαρτί πχ στις φωτογραφίες - όπως έχουν κάποια επιστημονικά βιβλία ή εγκυκλοπαίδειες, γιατί κινδυνεύετε να σας βγει πουά ή ριγέ αυτό που θα φτιάξετε!
2. Προσέξτε την ράχη του βιβλίου να είναι καλά κολλημένη και πολύ δυνατή, γιατί αν δεν είναι, θα φτάσετε στο τέλος , μόνο για να ανακαλύψετε ότι το βιβλίο σας διαλύεται!
3. Το χαρτί του βιβλίου να μην είναι εύθραυστο - δηλ μην προτιμάτε βιβλία αντίκες - γιατί κινδυνεύουν να μην αντέξουν τη δίπλωση.

Για όποιον θέλει να κάνει μια δοκιμή, στο scrapsnpieces.gr, στην κατηγορία bookfolding, θα βρείτε και ένα free pattern, για να φτιάξετε το βιβλίο της φωτογραφίας. Θα χρειαστείτε βιβλίο ύψους 18 cm τουλάχιστον, που να έχει το λιγότερο 185 σελίδες, δηλαδή 96 φύλλα! Κάντε λογαριασμό στο site (αν δεν εχετε ήδη) και χρησιμοποιήστε τον κωδικό SNPFBF2016 στο checkout, για να κατεβάσετε το πατρον δωρεάν!


Αν βαριέστε να διπλώσετε και θέλετε να σας φτιάξω εγώ το βιβλιο σας, δείτε εδώ και παραγγείλτε την λέξη που θέλετε εσείς!

Καλά διπλώματα



Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Reflections - a handmade journal or living with a teenager!

I have a teen daughter and I love her to pieces. But she is a Teen, so during the last year, most of the times we are fighting. She is a sweet girl , she has accomplished everything she had tried so far, she is a person I can depend on - although she is only 13 - and  I am proud to be her mama

BUTTTT 

right now we are fighting like none of us can stand the other.

She perceives herself as a young woman, while she is not yet. She tends to be verbally aggressive, very competitive, she "knows better"  and most of the times dismisses us (me and her dad) as the "old generation with the old ways" . But at the same time, she comes to my bed after a nightmare, she forgets to wash her nails etc and needs some "mama hugs" during the week, to deal with life!

As - I am sure-  every mother of a healthy teenager does, I am surfing the net, trying to find ways to deal with this new status quo, we face at home.

During a night surfing to some teen psychology sites, I happened on an image of a young girl, looking away. I do not know if this was a painting treated digitally or a photo, but the girl was highly emotional and somehow buckled up. 

I am an artist and when I see something artistic it triggers a nerve. And this one, was a  great piece of art! So I printed the image and made a journal from it!




 Don't you think that this girl is looking at the future, knowing exactly what she wants?



The back features a book collage, and its focal point is the title of Wuthering Heights. Because this girl "was a wild, wicked slip of a girl. She burned too bright for this world". Fitting. Isn't it?


Some of the inner pages


So this journal is called "Reflections" , is part of my "Frozen in Time" Series and helped me overcome a crisis!

You can browse the journal here 

Keep creating! 


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Η συνέντευξη μου στην Ranay James - Μέρος ΙΙ


Έχω καιρό να σας ανεβάσω ποστ, αλλά από την αρχή του μήνα, έχω μπλέξει τόσο πολύ, που δεν προλαβαίνω να μπλογκάρω. Καινούργιες παραλαβές στο scrapsnpieces.gr που μας έχουν κρατήσει στο κλεινόν άστυ, αλλά και εξτρά δουλειά αφού αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε το site. Αν βάλετε στο λογαριασμό και όλα τα travel journals αλλά και τα γαμήλια , που συνιστούν το συνηθισμένο χαμό της εποχής, θα καταλάβετε όχι μόνο γιατί δεν έχω προλάβει να σας ανεβάσω κάποιο ποστ, αλλά και γιατί ακόμα δεν έχω κάνει ούτε ένα μπάνιο.. Πού θα πάει, όμως, θα τελειώσει αυτός ο τρελός μήνας και μετά τα πράγματα θα μπουν σε μια σειρά.

Έχω να σας δείξω διάφορες δημιουργίες, αλλά αυτό που προέχει, και είναι και το θέμα του σημερινού post, είναι το δεύτερο μέρος της συνέντευξης που έδωσα στην Ranay James.   Για όσους δεν την ξέρουν η Ranay, είναι η συγγραφέας των McKinnon Series. Μάλιστα το πρώτο βιβλίο της σειράς μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από το Amazon εδώ 

The McKinnon The Beginning: Book 1 - Part 1:http://amzn.to/1VNlnjk

Το newsletter της Ranay,  μπορείτε να το δείτε εδώ  και προλαβαίνετε ακόμα να γραφτείτε για να παίξετε στον διαγωνισμό που μπορεί να κερδίσετε ένα διπλωμένο βιβλίο από τα χεράκια μου!

Για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν το πρώτο μέρος του interview, θα το βρείτε εδώ 

Το Part ΙΙ της συνέντευξης  μου, όπως δημοσιεύεται στο newsletter  Ιουνίου, της Ranay James

What are the top three things that you love most about the book binding business?

I do not know if I am considered a typical bookbinder in the sense that I do not bind printed books and I never accept typical bindings like dissertations, company catalogues etc.
I like to think of myself as a Book Artist. I bind almost exclusively journals (blank books), and apart from the binding, I shape and give character to the whole book.
 This part gives me the freedom to express myself artistically, while the actual work of binding which is very structured and precise, somehow balances and constraints my usually impulsive and extravagant self.
I love its project-based nature – I cannot imagine myself locked in an office doing repetitive tasks. I think I would die!
I love to create something from nothing, and I so love how the paints and media can change a common piece of greyboard to something with a personality!



Is book binding a dying artform or do you see a revival happening in the world?

No, it is not a dying artform and that is certain. Although e-readers, notepads and our mobile phones are more convenient for the day-to-day jobs, i.e. keeping notes, writing documents, even for reading books, the book itself is more than a vessel of words.
When we read a book we do not only appreciate only a good story, but we also appreciate the way that it is written: the style, the expressions, the elaborate diction of the writer. The same happens with a book. Although we can write /read exactly the same in an electronic device, we really express ourselves when using our hand to draw our words and feelings. The result is not just words with a meaning, but a part of us!


Αυτά  τα λίγα σήμερα. Πάω να χωθώ πάλι στα σφυριά και στα μελάνια μου και σύντομα θα σας έχω το επόμενο μέρος της σειράς "Πουλάω Χειροποίητο"