Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Φτιάχνω χειροποίητο. Μπορώ να ζήσω από αυτό?

Πολύς λόγος γίνεται γύρω από το χειροποίητο τον τελευταίο χρόνο. Λίγο η κρίση, λίγο το λειψό εισόδημα, λίγο ότι ξανά- ανακαλύψαμε ότι πιάνουν τα χέρια μας, ε, είναι και της μόδας, ξαφνικά γεμίσαμε γύρω μας ανθρώπους που πουλάνε χειροποίητα.

Χειροποίητα όλων των ειδών - αφού είμαστε και πολυτάλαντος λαός - από γλυκό κυδώνι και φυτικά σαπουνάκια, μέχρι κόσμημα,  ξυλοκατασκευές και βιβλία (χαχα αν δεν παινέψεις το σπίτι σου.....)

Στην αγορά θα βρείτε τα πάντα, λοιπόν, όπως ξέρουμε πια όλοι -όλοι εκτός από το κράτος μας που ακόμα εθελοτυφλεί και δεν έχει νομικό πλαίσιο. Από το πολύ φθηνό , μέχρι το πανάκριβο, από το πολύ κακοφτιαγμένο, μέχρι αντικείμενα πραγματικής τέχνης.

Οι περισσότεροι ξεκινάνε μετά από ένα "σπρώξιμο" που συνήθως προέρχεται  από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Κάποια μαμά, θεία κλπ αρχίζει να βάζει το ζουζούνι στο μυαλό μας. "Πανέμορφα είναι αυτά που φτιάχνεις! Γιατί δεν τα πουλάς? από άλλες βλακείες που κυκλοφορούν......"

Έτσι συνήθως ξεκινάμε τις πωλήσεις σε φίλους και γνωστούς. Πολλές φορές το εγχείρημα μετά από λίγο καιρό σταματάει, αφού εξαντληθεί η "αγορά" των οικογενειακού μας κύκλου. Μερικές φορές, όμως, δείχνει ότι πιθανόν θα μπορούσε και να μας στηρίξει οικονομικά. Γιατί μη μου πείτε ότι αυτό δεν είναι το όνειρο όλων μας? Να κάνουμε αυτό που μας αρέσει και να μπορούμε να ζήσουμε και από αυτό!

Πριν ασχοληθώ με το χειροποίητο, είχα ενστερνιστεί εντελώς αυτό που μου είχε πει μια μεγαλύτερη σε ηλικία scrapbooker. "Από crafting δεν έβγαλε λεφτά ποτέ κανένας." Και κόντεψα να μείνω εκεί. Και να μην δοκιμάσω ποτέ.

Όμως δεν είναι αλήθεια να το ξέρετε. Σας το λέω εκ πείρας. Απλά θέλει πολύ δουλειά. Πολύ πολύ πολύ δουλειά. Και υπομονή και επιμονή. Και πολλά διαφορετικά skills εκτός από την τέχνη σας. Γιατί πρέπει να ασχοληθείτε με όλα. Τη διαφήμιση, τη συσκευασία, τα κοινωνικά δίκτυα, τα κανάλια πωλήσεων, τα οικονομικά, τα φορολογικά....... απλά τα πάντα! Καιιι να σας μένει καιρός να δημιουργείτε και να εξελίσσετε την τέχνη σας. Να μαθαίνετε καινούργιες τεχνικές και να σκέφτεστε νέες ιδέες! Και φυσικά να δημιουργείτε. Να φτιάχνετε συνέχεια καινούργια κομμάτια.

Επειδή όλο και περισσότερες με ρωτάτε τα τι και πώς του craft bussiness, σκέφτηκα να σας κάνω μια σειρά από σύντομα άρθρα, που μπορεί να σας βοηθήσουν στην καινούργια σας καριέρα. Δεν είμαι expert φυσικά, αλλά έχω περάσει από όλα αυτά τα στάδια, και πλέον δηλώνω "working artist" , οπότε θα σας μιλήσω από την εμπειρία μου.

Αν θέλετε να προτείνετε κάποιο θέμα που σας απασχολεί, γράψτε το στα σχόλια και εγώ θα κάνω το καλύτερο να σας το απαντήσω.









Πατώντας πάνω στις ετικέτες "φτιάχνω χειροποίητο " και " πουλάω χειροποίητο", που βρίσκονται ακριβώς από κάτω, μπορείτε να δείτε όλα τα ποστ της σειράς αυτής

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Μάρτης, γδάρτης, αλλά πολύ κύριος με δύο τριήμερα!

Αυτός ο Μάρτης, εκτός από όλα τα προβλήματα που μας ταλανίζουν (προσφυγικό, αξιολόγηση, οικονομία κλπ κλπ ακατανόμαστα), έχει όχι ένα, αλλά δύο καλά! Ξέρω ότι ξέρετε γιατί μιλάω.

 Για τα δύο τριήμερα του: της Καθαρής Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου!

Ακόμα και πουθενά να μην πάει κανένας, η πόλη έχει άλλο αέρα. Εκτός από το κλίμα χαλάρωσης, έχει και μια φρεσκαδούρα που πηγάζει από τον ερχομό της άνοιξης. Σαν να γεμίζει ο κόσμος χρώματα πάλι. Η μέρα μεγαλώνει, στις άκρες του δρόμου όλο και κάποιο λουλουδάκι θα φυτρώσει, ο ουρανός γίνεται πιο γαλάζιος.... Ακόμα και οι καταιγίδες του Μαρτίου, έχουν άλλο χαρακτήρα από τις καταιγίδες του χειμώνα.

Μάρτης γδάρτης και παλουκοκαύτης, μας έλεγαν πάντα. Και φέτος τα έδωσε όλα. Αλλά ακόμα και τα καπρίτσια του, δεν μας χαλάνε τη διάθεση.

Το πρώτο τριήμερο -  της Καθαρής Δευτέρας - επεισοδιακό. Βροχές, καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά.... 

Πφφφ εμείς πήγαμε στην Κύμη. Που όπως βλέπετε είναι πάντα όμορφη



Και με ήλιο


Και με βροχή


ακόμα και όταν δεν έχει αποφασίσει ....



Μου φτιάχνει τη διάθεση ....

και γι αυτό χαλαρώνω

Και όταν χαλαρώνω...

δημιουργώ


Κι ας βρέχει.....


Σε μερικές μέρες, έρχεται το επόμενο τριήμερο. Πάλι εκεί θα είμαι. Μάρτη σε αγαπάω!

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Περιπέτειες με τις παρέες της βιβλιοδεσίας!

Όλο καλές προθέσεις είμαι και μετά η ζωή με κυνηγάει και κάνω πάλι να γράψω ένα μήνα στο blog μου.

Η τελευταία ανάρτηση ήταν για σεμινάριο french link... Έγινε.... Ήρθε το επόμενο.... Έγινε κι αυτό.... πφφφ και να τος ο Μάρτης που οδεύει στο τέλος. Οκ δεν πτοούμαστε - ας τα πιάσουμε από την αρχή.

Αυτός ο δεύτερος κύκλος της βιβλιοδεσίας φέτος, ξεκίνησε λίγο ανάποδα. Εκεί που είχαμε κάνει ένα τέλειο βιβλιοδετικό παρεάκι, μας πρόλαβε η ζωή που πάντα έχει άλλα σχέδια, και μας ανάγκασε να σκορπίσουμε! Πώς γίνεται και πια δεν μπορούμε να διαθέσουμε ούτε ένα απόγευμα για τους εαυτούς μας,  στη χάση και στη φέξη δεν ξέρω. Ο άντρας μου λέει ότι είμαστε στην καμπή της ζωής μας με τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις - μεγάλους γονείς, μικρά παιδιά.  Εγώ συμπληρώνω ότι φτάσαμε να δουλεύουμε ασταμάτητα, αλλά να πρέπει να ζυγίζουμε το κάθε ευρώ που δεν βουλώνει τρύπα. Όπως και να έχει η παραμικρή διασκέδαση μας έχει γίνει σχεδόν ενοχική!

Τέλος πάντων, ουδέν κακό αμιγές καλού.  Η ζωή , λοιπόν, που χάλασε το παλιό μας παρεάκι, μας ανάγκασε και ανοίξαμε την πόρτα σε καινούργια πρόσωπα. Και να την η καινούργια παρέα σε νέες βιβλιοδετικές περιπέτειες.

Εκείνο το βράδυ του French Link, κάναμε μαραθώνια συνάντηση. Ξεκινήσαμε στις έξι το απόγευμα και τελειώσαμε στις δώδεκα το βράδυ. Αν και στο τέλος νομίζω ότι όλες είχαμε ψιλοκουραστεί - είμαστε και σε δίαιτα και απαγορεύονται οι μπύρες, όχι τίποτα άλλο -  η χαρά των βιβλίων μας μας αποζημίωσε! Παίξαμε με κολάζ (ναι όλες ήθελαν να το τολμήσουν), και χειροποίητα χαρτιά από το Νεπάλ, και φυσικά με ένα μυστήριο δέσιμο αλυσίδας που είχε και στοιχεία woven.
Οκ σας ζάλισα, αλλά να τι εννοώ


Εεεεεε? Δεν είναι υπέροχα???

Και φυσικά σε 15 μέρες ξανασυναντηθήκαμε! Αυτή τη φορά επιτεθήκαμε στο Longstitch. Και μάθαμε να φτιάχνουμε τα δικά μας πατρόν. Δείτε τι έφτιαξαν τα κορίτσια με ένα κομμάτι δερματίνη, πολύ κέφι και φαντασία! Α και ένα απλό μιλιμετρέ χαρτί!



Και είμαστε και γρήγορες, αφού 11 η ώρα είχαμε τελειώσει! Ή που βελτιωνόμαστε ή που κόψαμε τις μπύρες και τελειώνουμε νωρίς! χαχα

Σε 15 μέρες έχουμε ξανά συνάντηση για Dos a Dos και μετά άλλη μία για Secret Belgian λίγο πριν το Πάσχα και πάει και αυτή η χρονιά....

Εντωμεταξύ όμως μείνετε συντονισμένοι, γιατί με τις άλλες τελειώνουμε το μεγάλο μας βιβλίο που ντύνουμε με δέρμα, οπότε έχετε να δείτε projects και απο εκεί!