Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Φτιάχνω χειροποίητο - Μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε καλά πριν ξεκινήσετε.

Πέστε λοιπόν ότι πήρατε απόφαση να ξεκινήσετε μια επιχείρηση με χειροποίητα. "Επιχείρηση? Όχι καλέ τι επιχείρηση? Εγώ είμαι καλλιτέχνης, δεν είμαι επιχειρηματίας!" για να απαντήσω και στο πρώτο σχόλιο της προηγούμενης ανάρτησης, του φίλου μου του Γιώργου. (Μη φοβάστε και οι υπόλοιποι, θα έρθει και η σειρά σας!)


Λοιπόν σε αυτό έχω να σας απαντήσω ότι αν δεν γίνετε κυρίως επιχειρηματίες, μην ξεκινάτε καθόλου. Ξέρετε πόσο μικρό κομμάτι της όλης διαδικασίας παραγωγής και πώλησης χειροποίητου θα είναι η δημιουργία? Θα σας πω εγώ, αλλά αν δεν με πιστεύετε, δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στο διαδίκτυο. Είναι λιγότερο από το 40% του χρόνου που θα αφιερώσετε στη δουλειά σας!


Σίγουρα θα είναι ο καλύτερος χρόνος και αυτός που θα απολαμβάνετε πιο πολύ, αλλά θα είναι ο λιγότερος. De facto! Τον υπόλοιπο χρόνο σας θα τον μοιράζετε ανάμεσα σε φωτογραφήσεις, κοινωνικά δίκτυα, customer service (ω ναι δεν μπορείτε να φανταστείτε τι ρωτάει ο κόσμος, κι εσείς θα πρέπει να απαντήσετε σε όλα με ευγένεια), marketing, λογιστικά, έρευνα αγοράς, graphic design, συσκευασία και ατελείωτες βόλτες στα ταχυδρομεία της χώρας.

Επίσης θα σταματήσετε να φτιάχνετε ότι σας αρέσει, γιατί το κάθε project θα πρέπει να έχει ένα βιώσιμο κοστολόγιο για να μπορέσει να σας αποφέρει κέρδος. Θα προσανατολιστείτε σε κομμάτια που φεύγουν πιο εύκολα, σε κομμάτια που τα  υλικά τους  μπορείτε να προμηθευτείτε σε ποσότητες για να φτιάξετε πάνω από ένα, σε κομμάτια που δεν σας παίρνουν "για πάντα" να φτιαχτούν. Όχι ότι δεν θα φτιάχνετε κι εκείνο το "μοναδικό " κομμάτι, αλλά σίγουρα δεν θα είναι ο όγκος της δουλειάς σας.

Επίσης να ξέρετε ότι έχετε ανοίξει τον εαυτό σας και τη δουλειά σας, στην κριτική του κόσμου. Την οποία πλέον θα είστε υποχρεωμένοι να την ακούτε και να την απαντάτε με ευγένεια. Το καλύτερο θα ήταν και χωρίς να σας πειράζει, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό δυστυχώς. Όσο όμορφα και προσεγμένα αντικείμενα και αν κατασκευάζετε, θα βρεθεί κάποιος που δεν θα του αρέσουν. Που θα τα βρει άσχημα και χωρίς πρωτοτυπία, που θα σας ρωτήσει απερίφραστα "πώς το έφτιαξες να κάνω ένα ίδιο?" ή που θα σας πει ότι αυτό το κάνει και η θεία του και μάλιστα τσάμπα!

Δεν θέλω να σας τρομάξω, απλά θέλω να σας προετοιμάσω για το τι να περιμένετε. Και αυτό γιατί αυτό που ακούω συνέχεια από τον κόσμο,  είναι αυτό που σας είπα και την άλλη φορά. Έρχεται κάποιος να κάνει μάθημα και η πρώτη του ερώτηση- πριν καλά καλά κάτσει στην καρέκλα για να αρχίσει να μαθαίνει - είναι "Αυτό πόσο πουλιέται?" 

Πρέπει να ξέρετε ότι το χειροποίητο δεν είναι εύκολα λεφτά. Δεν είναι ούτε γρήγορα λεφτά. Είναι μια επιχείρηση όπως και όλες οι υπόλοιπες, που για να αρχίσει να αποδίδει, χρειάζεται δουλειά, χρόνο και χρήμα. Τους πρώτους μήνες, ίσως και τα πρώτα χρόνια, θα τρέχετε την επιχείρηση σας με τις πιτζάμες από το τραπέζι της κουζίνας σας, δουλεύοντας όλες τις ώρες της μέρας και της νύχτας, με πολύ λίγα χρήματα, κάνοντας τα πάντα μόνη σας, και κάνοντας σχέδια για τότε που η σκληρή σας δουλειά θα αρχίσει να αποδίδει! 

  "Μα είμαι καλή, θα μου πείτε. Την ξέρω την τέχνη μου και φτιάχνω ωραία πράγματα!" Δυστυχώς αυτό δεν έχει καμία σχέση. Αυτό που εγώ μπορεί να πουλάω 100 ευρώ, ένας άλλος μπορεί να το πουλάει 1000 κι ενας τρίτος να μην καταφέρει να το πουλήσει ποτέ. Και αυτό δεν έχει σχέση με το ίδιο το προιόν απαραίτητα, αλλά κυρίως με το πώς το πουλάς.

Για να εξηγηθώ καλύτερα, θα σας φέρω το παράδειγμα των Anthropology stores. Τυχαία διάλεξα το πρώτο αντικείμενο που μου έπεσε στο μάτι. Πήλινοι βιβλιοστάτες με τον πύργο του Αιφελ ζωγραφισμένο με ανεξίτηλο μαρκαδοράκι. Ευκολάκι θα λέγατε, γιατί πράγματι ευκολάκι είναι. Δεν θέλει ούτε τέχνη ούτε τεχνική!  Το Anthro τα πουλάει 40 λίρες δηλ σχεδόν 50 ευρώ. Αν βγαίνατε εσείς να τα πουλήσετε για πέστε μου, πόσα νομίζετε ότι θα πιάνατε?

Καταλάβατε τώρα τι εννοώ? Δεν είναι μόνο το αντικείμενο που πουλάτε - δεν είναι ούτε ο πρωταρχικός παράγοντας, το αντικείμενο που πουλάτε. Αυτό που μετράει κυρίως , είναι το πελατολόγιο , τα κανάλια πώλησης, το όνομα της εταιρείας, το marketing, ο τρόπος που το σερβίρει κλπ κλπ

Γι αυτό αν είστε ανάμεσα σε δύο δουλειές ή απλά χρειάζεστε ένα εξτρά εισόδημα, και το να φτιάχνετε χειροποίητο από το σπίτι σας φαίνεται κάτι απλό, ξανασκεφτείτε το. Δεν είναι!

Αν παρόλα αυτά, δεν σας τρομάζουν όλα τα παραπάνω και έχετε πάρει σοβαρά απόφαση να το κυνηγήσετε, σας λέω ότι έχετε πολλές πιθανότητες να κάνετε το χόμπι σας μια καλή δουλειά! Μείνετε μαζί μου και στην επόμενη ανάρτηση θα δούμε πώς ξεκινάμε.



Πατώντας πάνω στις ετικέτες "φτιάχνω χειροποίητο " και " πουλάω χειροποίητο", που βρίσκονται ακριβώς από κάτω, μπορείτε να δείτε όλα τα ποστ της σειράς αυτής

10 σχόλια:

  1. καλυτερα δε θα μπορουσες να τα πεις!!!!!!!!!!
    γεια στο στομα σου και στην πενα σου!
    Και μενα μου τα ελεγες...και τωρα τρεχω και δε φτανω χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΜΥΡΤΩΩΩ...ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΗ...
    ΑΥΤΟ ΤΟ...αυτό το κάνει και η θεία του και μάλιστα τσάμπα!
    ΤΑ ΣΠΑΕΙ!!!!!ΦΙΛΙΑΑΑΑΑΑ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιο σωστά δεν θα μπορούσε κανείς να τα πει. Αν και πόσα αυτιά θα αγγίξουν δεν το γνωρίζω. Η πραγματικότητα χωρίς ίχνος υπερβολής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κοριτσάκια, καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολα σήμερα. Πολύ πιο δύσκολα από τα χρόνια τα δικά μου. Ομως, δεν είναι καλύτερα να κάνετε κάτι που σας αρέσει παρά να κάνετε μια δουλειά που με το ζόρι την ανέχεστε? Μη δίνετε σημασία σε όσους δεν εκτιμούν το χειροποιητο, αυτοί δεν εκτιμούν γενικά τους ανθρώπους. Προτιμότερο είναι να σας θαυμάζουν λίγοι και καλοί. Αλλωστε είναι πολύ δύσκολο να παραδέχεσαι ότι ο διπλανός σου είναι ταλαντούχος και εσύ δεν μπορείς να τον φτάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εισαι απιστευτη με εκφραζεις απολυτα!!
    Εκτος απο ενα σημειο! Ποτε δεν ειπα μα ειμαι καλη, φτιαχνω ωραια πραγματα! παντα αμφισβητουσα ακομη και τωρα απορω με καποια πραγματα που μου λενε οτι ειναι παρα πολυ ομορφα!Τα θεωρω κανονικα.
    Οσο για τα χρηματα μετα απο 3 χρονια ειδα να βγαζω ενα μικρο κερδος και αυτο γτ ημουν τυχερη που μεχρι τωρα ειχα και μια στανδαρ δουλεια.
    Ανυπομονω να διαβασω την συνεχεια!!
    Σ ευχαριστουμε πολυ για το χρονο που μας διαθετεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σωστή, πολύ σωστή.
    Περιμένω τη συνέχεια.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ καιεπαυξάνω!!!! Νομίζω ότι ο καλλιτέχνης αναγκάζεται να δαμάσει το ταλέντο του, να υποτάξει την επιθυμία του για κάτι περισσότερο και να αρκεστεί στο λίγο κι εύκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάρα πολύ χρήσιμα όλα όσα λες.Πιστεύω ότι το μάρκετινγκ είναι το παν, αλλά θα περιμένω να μας πεις και τα υπόλοιπα πριν βγάλω τα συμπεράσματά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ σωστά τα λες Μυρτώ. Μα πάρα πολύ σωστά. Εγω μεν δεν πουλάω αλλά τα βλέπω σε φίλες που εχουν ανοίξει μαγαζί με χειροποίητα εδω στη Χαλκίδα. Αυτό που κυρίως συμβαίνει είναι οτι ενώ η αρχική σκέψη είναι "Θα φτιάχνω και θα πουλάω τα δικά μου χειροποίητα " επειδή το μαγαζί δεν γεμίζει με τπτ μόνο με τα δικά τους αναγκάζονται και αγοράζουν και άλλο εμπόρευμα έτοιμο. Και σιγά σιγά έγιναν πιο πολύ εμπόροι παρά χειροτέχνες. Φτιάχνουν μεν, αλλά πολύ λιγότερο απο ότι φανταζόντουσαν, ισως το 40% να είναι και πολύ ! Βέβαια το on line μαγαζί είναι αλλιώς, εγω λέω τώρα για το κατάστημα στην πόλη με όοοολα τα έξοδα που έχει. Όμως παρ ολα αυτά είναι μεγάλη ικανοποίηση όταν υπάρχει ανταπόκριση και πληρώνονται για τα δικά τους αντικείμενα !! Να το πω και αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή